Sri Lanka is bekend vanwege haar thee. De voormalige naam Ceylon verraadt dit al. Het kon dus ook niet uitblijven dat ik een tea factory zou gaan bezoeken. Eerlijk is eerlijk dacht ik dat ik al wel één en ander van de productie van thee wist, maar niets bleek minder waar. De theeproductie in Sri Lanka is constant, dat wil zeggen dat er continu geoogst kan worden en dat deze niet afhankelijk is van het seizoen. 97% van de thee geproduceerd in Sri Lanka wordt geëxporteerd, waarvan het meeste naar Groot Brittannië gaat.
In de fabriek die ik bezoek wordt English Black Tea gemaakt. Wat me opvalt is dat de fabriek toeristen rondleid, maar het is nog niet zo geprofessionaliseerd zoals bij sommige andere fabrieken die ik in Azië heb bezocht. Je ziet daadwerkelijk mensen aan het werk en de gids geeft uitleg over de productie bij luide machines waardoor de helft van de uitleg wegvalt. Maar ach, dat heeft wel wat charmants en is nu ook eenmaal inherent aan het feit dat de fabriek niet ingericht is voor rondleidingen.
Eigenlijk wist ik niet dat er zoveel bij het maken van thee kwam kijken. Nadat de bladeren zijn geplukt worden deze eerst gedroogd door er lucht door heen te blazen, de bladeren liggen als het ware op een zeef. Hierna worden ze gerold, dat wil zeggen dat de blaadjes opgerold worden en als het ware uitgewrongen worden, zodat echt al het vocht eruit is. Vervolgens worden de blaadjes en de stelen gefermenteerd door warmte en water toe te voegen. Nou in de ruimte waar wij dit mochten zien voelde het alsof wij ook gefermenteerd werden. Ontzettend warm en benauwd.
Om de blaadjes, al lijkt het inmiddels best al wel op thee, niet te laten rotten, worden ze na dit fermentatieproces weer gedroogd. Uiteindelijk wordt de thee gesorteerd, de steeltjes zijn lichtbruin en de thee zwart. Dit wordt gescheiden. Een oude machine (zo’n 150 jaar) werkt met een magneet die de lichte thee uit sorteert. Een moderne variant werkt met lichtsensoren die eigenlijk hetzelfde werk doet. Na deze eerste sortering vindt er nog een volgende sortering plaats, er blijken op basis van van de grootte en het gewicht van de thee vele soorten zwarte thee te bestaan met daarbij een groot verschil in smaak en uiteindelijk ook in prijs. Ik vond het zeer interessant om dit proces te zien en een leuke en leerzame excursie vanuit Kandy. Voortaan kijk ik toch met een andere blik naar Engelse thee.
Neem voor advies over een vakantie op maat naar Sri Lanka contact op.